Volem assentar de nou les bases del projecte socialista

Amplis sectors socials ens estan recordant, al carrer i a les urnes, que cal que sorgeixi una esquerra en la qual es sentin representats. Podem i volem posar dempeus un potent i ampli moviment socialista, vertebrat al voltant de la seva expressió política, el PSC, però necessàriament acompanyat d’una esquerra social, sindical i cultural —  que també està en procés de repensar-se — ,  treballant colze a colze per la construcció d’una democràcia social avançada. Això requereix un procés en el qual, democràticament, teixim noves aliances socials sobre les quals s’ha d’articular una majoria transformadora, una majoria que constituïrà un nou subjecte polític amb les persones que ara formen part del PSC, però també amb totes aquelles que, compartint amb nosaltres valors i idees, no han participat fins ara, activament, en la nostra organització. Si hi ha un moment en què aquesta tasca és ensems urgent i necessària, és aquest. Esperem a més que això propiciï un procés paral·lel al conjunt del socialisme de l’Estat i d’Europa. Ha de començar a algun lloc, i ha de començar en algun moment. Per què no aquí? Per què no ara?

Aporta els teus comentaris per debatre sobre el procés per assentar de nou les bases del projecte socialista i per teixir noves aliances socials cap a una majoria transformadora:

Anuncis

Una resposta a Volem assentar de nou les bases del projecte socialista

 1. Després dels resultats nefastos que els socialistes hem recollit a les dues darreres convocatòries electorals al nostre país (28-N i 22-M), crec que el PSC ha de reformular les bases del seu projecte en base als dos eixos que marquen la política catalana: l’eix esquerra-dreta i l’eix nacional.

  Respecte del primer eix, l’objectiu principal ha de ser el de refermar la condició de partit d’esquerres del PSC. Això implica abandonar d’una vegada per totes l’opció d’acostament a les posicions liberals (tercera via) i recuperar els principis fundacionals del partit, adaptant al segle XXI les eines de què disposem per materialitzar els nostres valors. S’ha de recuperar, doncs, l’esperit transformador de la societat, basat en els principis d’igualtat, justícia social i redistribució de la riquesa. En tot cas, voldria desenvolupar aquest eix de transformació en un altre apartat del web.

  Aquí voldria parlar de la renovació del projecte en l’eix nacional, un apartat que no podem deixar en absolut de banda.
  Després de totes les tensions sorgides durant la reforma de l’Estatut, i sobretot després de la sentència del TC de l’any passat, el projecte federal que defensem ha patit un retrocés en els suports que té a Catalunya i ha perdut gran part dels pocs suports que encara tenia a la resta de l’Estat. I això es demostra tant amb el terreny que guanyen poc a poc les posicions centralistes del PP com, sobretot, amb el gran avanç que han tingut a Catalunya en els darrers anys les posicions independentistes. Dóna la sensació que el projecte de construir una Espanya federal cada cop és percebut per una part majoritària de la societat catalana ( i de la resta de l’Estat) com una quimera impossible d’assolir, cosa que deixa el camí obert per al creixement, sobretot a casa nostra, de les opcions que defensen un procés d’independència de Catalunya.
  Crec que els socialistes estem obligats a renovar el nostre projecte federal per assegurar la seva supervivència a llarg termini. Això passa, en primer lloc, per definir clarament quina idea tenim d’Espanya com a Estat federal. En aquest sentit, crec que el nostre projecte ha de passar per l’assoliment d’un federalisme asimètric en el qual quedin reconegudes la naturalesa diferenciada de les nacions minoritàries que conformem l’Estat espanyol (Catalunya, Euskadi i Galícia), i en el qual s’assumeixi la naturalesa plurinacional i plurilingüística de l’Estat com a element definidor del mateix. Ara bé, tenir clar quin és el projecte és només el primer pas. El segon pas ha de consistir a defensar aquest projecte a Catalunya i a l’Estat. Això comporta defensar-lo front als independentistes (ERC i CiU) i els centralistes (PP), i també front al PSOE quan sigui necessari. Masses vegades les reivindicacions federalistes del PSC han semblat un exercici de predicació en el desert quan les hem plantejat als nostres companys de la resta de l’Estat. Davant d’aquesta situació, i per assegurar la consecució del nostre projecte, el PSC ha de ser capaç d’emprar totes les eines al seu abast per forçar l’entrada en l’agenda política estatal d’una reforma federalitzant de la Constitució, perquè el nostre objectiu prioritari ha de ser el de defensar els interessos del nostre projecte polític i, per tant, de Catalunya a la resta de l’Estat.

  Tot això implica que caldrà reflexionar amb profunditat sobre quina és la millor estratègia que hem de seguir els socialistes catalans per assolir els nostres objectius programàtics en quant a la consecució d’un Estat federal a Espanya. En tot cas, és un debat que no podem defugir, i en el qual haurem de considerar totes les opcions disponibles, sense descartar cap d’entrada.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s